Orion takımyıldızındaki parlak turuncu bir yıldız olan Betelgeuse’un daha önce hiç yayımlanmayan görüntüleri, 2019’un sonunda yaşanan “Büyük Kararma”ya neyin sebep olduğunun gizemini çözdü. Uluslararası bilim insanlarından oluşan bir ekip, devasa yıldızın büyük bir gaz kabarcığı çıkardığını ve bu gazın soğuyarak, yıldızın ışığını geçici olarak engelleyen bir toz bulutu oluşturduğunu keşfetti.
Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü’nden Dr. Malcolm Davis, 2019’da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Betelgeuse kararıyor, bu da yakında süpernovaya geçeceğinin bir göstergesi. Bu gerçekleştiğinde (yıldızın uzaklığı göz önüne alındığında onu Dünya’dan görmemizden 690 yıl önce gerçekleşmiş olacaktı) dolunay kadar parlak olacak” dedi.
Şimdi, Montargès ve ekibi, yıldızın ondan uzaklaşan büyük bir gaz bulutu ürettiğini keşfetti. Buna göre, kısa bir süre sonra yıldızın yüzeyindeki bir parça soğudu. Ardından gazda bulunan silikon gibi daha ağır elementler katı toz halinde yoğunlaştı.
Yeni çalışmanın bulguları, aynı zamanda Harvard & Smithsonian’daki Astrofizik Merkezi müdür yardımcısı Andrea Dupree tarafından 2020 yazında yapılan çalışmanın sonuçlarıyla örtüştü.
Öte yandani Dünya’dan 700 ışık yılı uzaklıkta bulunan Betelgeuse, Nisan 2020’ye kadar normal parlaklığına geri döndü.