PLEVNE KAHRAMANI GAZİ OSMAN PAŞA
Mustafa Kemal Atatürk’ün kendime rehber olarak seçtim dediği Plevne kahramanı Gazi Osman Paşa’yı vefatının 122. yılında rahmetle anıyoruz.
Gerçek adı Osman Nuri Paşadır ve 1832 Tokat doğumludur. Osmanlı Ordusu‘nda askerlik görevi boyunca birçok savaşta başarılı sonuçlar almış, Plevne Muharebeleri‘ndeki üstün savunmasının ardından da Sultan II. Abdülhamit tarafından “Gazi” unvanına layık görülmüştür.
Osman Paşa; 24 Nisan 1872’de Ruslar Osmanlı Devletine harp ilân ettikleri sırada Vidin’deki Garp Ordusu kuvvetleri kumandanlığında bulunuyordu. Aldığı emir üzerine Vidin’den 25.000 kişilik kolordusu ile 7 Temmuz 1877 tarihinde Plevne’ye ulaştı. Rusların Plevne’ye, 8 Temmuz 1877’de Alman asıllı General Schilder kumandasında başlattıkları saldırılara karşı koydu, I. Plevne Muharebesi olarak tarihe geçen bu kanlı çatışma,1877-1878 Osmanlı-Rus savaşlarında Rusların Rumeli cephesinde yedikleri ilk darbe oldu.
Rus kuvvetleri takviye alarak Plevne üzerine 18 Temmuz’da ikinci defa taarruza geçtiler. Fakat yirmi altı saat süren bu savaşta da gösterilen direniş ve karşı saldırı sonucu Ruslar bir kez daha hezimete uğradı.
Rumenlerin de savaşa katılmasını sağlayan Ruslar, 7-11 Eylül tarihleri arasında gerçekleşen III. Plevne Muharebesi’nde de başarı kazanamadı. Bu başarısı üzerine Osman Paşa’ya gazilik unvanı verildi.
Arka arkaya başarısızlığa uğrayan Ruslar Plevne’yi 13 Eylül’de kuşatma altına aldılar. Kuşatmanın uzun sürmesinden dolayı mühimmat ve yiyecek sıkıntısı çekmeye başlayan kale müdafileri huruç hareketinde bulunmaya karar verdi. Çok severek dinlediğimiz ‘Plevne Marşı’ işte bu direnişi anlatır. Osman Paşa 10 Aralık sabahı 40.000 neferden oluşan ordusunu iki kısma ayırarak, Vid suyunu geçmeye çalıştığı sırada Rus-Rumen topçularının ateşi sonucu bir şarapnel parçasıyla yaralandı. Erkânıharp zabitlerinin yapılabilecek daha fazla bir şeyin olmadığını belirtmeleri üzerine de teslim olmak zorunda kaldı.
Paşa bir süre Bugot, Bükreş, Harkof ve Rusya’da esaret hayatı yaşadı. Rus çarı tarafından kendisine kahramanlığını takdir etmek amacıyla çifte kartal nişanı verildi. Sultan II. Abdülhamit’in büyük çabaları sonucunda Osman Paşa’nın bulunduğu heyet İstanbul’a döndü.
Gazi Osman Paşa 5 Nisan 1900 tarihinde 68 yaşında hakkın rahmetine kavuştu. Kendisini çok seven Padişah II. Abdülhamit tarafından yaptırılan türbesi İstanbul’daki Fatih cami avlusundadır.
Kaynak:
https://islamansiklopedisi.org.tr/gazi-osman-pasa