
Ecdat İstanbul’a Der-Saadet dermiş (Saadet kapısı). İlk borsamızın adı da o yüzden Der-Saadet Tahvilat Borsası’dır.
Birinci Cihan Harbi kaybedilip Mondros antlaşması imzalanıp işgal güçleri İstanbul’u işgal edip (13 kasım 1918) düşman savaş gemileri Boğaz’ı doldurunca vatansever halktaki acıyı hatırlıyorsunuzdur.
Hattat İsmail Hakkı Altunbezer (Türk halkının unutmaması gerekenlerdendir) bir kağıda ‘bu da geçer yahu’ hattını yazıp duvarına asar. Bu dünyada yaşanan şeylerin geçici olduğunu hatırlatan bu söz bir direniş sloganı haline gelir.
Bütün evler, kahvehaneler, iş yerleri ve vapurlar bu sözle donatılır. İstanbul’un tarihi yerlerinde bu sözün hala durduğu söylenir.
Atatürk de bu sözü Çankaya’daki köşküne astırmıştır. Biliyorsunuz bugün o köşk müze olarak kullanılıyor.
Bu söz ile ilgili aşağıdaki ifadelerinde tarihe geçtiği yönünde bilgiler de karşımıza çıkıyor; ABD Başkanı Abraham Lincoln, Wisconsin’de yaptığı bir konuşmada bu söze duyduğu hayranlığı şöyle dile getirmiş:
“Doğu’da bir padişah, danışmanlarından, her okunduğunda bulunulan durumu tüm gerçekliğiyle anlatacak bir söz bulmalarını istemiş. Bulmuşlar; ‘Bu da geçer!’ Öyle anlamlı bir sözdür ki bu, hem böbürlenmeyi dizginler; hem acılara dayanma gücü verir!“
BU DA GEÇER YA HU!
yilduzturk.com